Luxemburg leidt Europa in anticonceptie
Met een score van 94,2% staat Luxemburg bovenaan de Europese anticonceptieranglijst van het "European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights", op de voet gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België. De anticonceptieatlas 2024 stelt zijn ranglijst samen op basis van een evaluatie van het overheidsbeleid van elk land op het gebied van toegang tot anticonceptiemiddelen, gezinsplanningsbegeleiding en het verstrekken van online informatie over anticonceptie.
Europa wordt nog steeds gekenmerkt door grote verschillen in anticonceptiebeleid tussen Oost- en West-Europa. De"Contraception Policy Atlas 2024" onthult de verschillen: Terwijl West-Europese landen als Luxemburg (94,2%), het Verenigd Koninkrijk (94,1%), Frankrijk (93,2%) en België (91,1%) hoog scoren als het gaat om het bieden van uitgebreide toegang tot anticonceptie en counseling, bevinden Oost-Europese landen als Polen (33,5%), Hongarije (40,0%) en Armenië (40,7%) zich aan de onderkant van het spectrum.
Landen als Nederland (81,1%), Zweden (77,1%) en Duitsland (75,1%) blijven in de top drie. Oostenrijk (61,7%), Zwitserland (58,3%) en Italië (57,3%) bevinden zich bijvoorbeeld in de middenmoot.
Het Luxemburgse initiatief om de kosten van anticonceptiemiddelen vanaf 1 april 2023 volledig te vergoeden zonder leeftijdsbeperking (met uitzondering van condooms) maakt het land niet alleen uniek in Europa, maar vormt ook een schril contrast met de situatie in Oost-Europa. In sommige landen blijven de toegang tot moderne anticonceptiemethoden, de informatievoorziening en de sociale acceptatie van anticonceptie grote uitdagingen. Vooral Polen, dat ver onder het Europese gemiddelde scoort, benadrukt de noodzaak van politieke en sociale hervormingen op dit gebied.
Verschillende landen in Europa dekken de kosten
De atlas analyseert in totaal 46 landen in Europa en laat zien dat hoewel 22 landen de kosten van bepaalde anticonceptiemiddelen gedeeltelijk vergoeden en 44 landen counseling aanbieden via het nationale zorgstelsel, de kwaliteit en beschikbaarheid van deze diensten sterk variëren. Terwijl in West-Europa de kosten van anticonceptiemiddelen vaak worden vergoed, althans voor bepaalde anticonceptiemiddelen en bepaalde leeftijdsgroepen, en de toegang tot counseling wijdverspreid is, worstelen Oost-Europese landen met een beperkte beschikbaarheid, hoge kosten en een gebrek aan informatie.
Naast Luxemburg is ook Frankrijk een voorbeeld van kostendekking: sinds 2022 worden de kosten van anticonceptiemiddelen voor vrouwen tot 25 jaar gedekt door de zorgverzekering, en sinds 2023 zijn condooms ook gratis verkrijgbaar in apotheken voor Franse vrouwen tot 25 jaar. In het Verenigd Koninkrijk bestaat iets soortgelijks.
Het leiderschap van Luxemburg op dit gebied benadrukt het belang van politieke steun en investeringen in seksuele en reproductieve gezondheid. Het voorbeeld van het Groothertogdom laat zien dat vooruitgang mogelijk is als regeringen prioriteiten stellen en middelen dienovereenkomstig toewijzen.
Kloof tussen Oost- en West-Europa
De kloof tussen Oost- en West-Europa op het gebied van anticonceptiebeleid herinnert ons eraan dat er nog veel te doen is. Er zijn voortdurende inspanningen nodig om ervoor te zorgen dat iedereen in Europa toegang heeft tot de informatie en middelen die nodig zijn om weloverwogen beslissingen te nemen over hun eigen reproductieve gezondheid.
De pioniersrol van Luxemburg en het werk van organisaties als Planning Familial zijn inspirerende voorbeelden van hoe inzet en politieke steun kunnen leiden tot aanzienlijke verbeteringen op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid. Het is te hopen dat andere landen dit voorbeeld zullen volgen om de discrepanties in het anticonceptiebeleid weg te werken en een Europa te creëren waar iedereen het recht heeft op een vrije en geïnformeerde keuze in gezinsplanning.
Bescherming moet ook een rol spelen
Naast anticonceptie vinden wij dat bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen ook een rol moet spelen. Helaas bieden veel voorbehoedsmiddelen onvoldoende bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en deze zijn de laatste jaren weer toegenomen. Het is geweldig als voorbehoedsmiddelen gratis beschikbaar zijn - maar als condooms er niet bij zitten, zoals in het voorbeeld van Luxemburg, dan is er helaas geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Er is hier ook weinig aandacht voor hormonale bijwerkingen, waarbij de anticonceptiepil als belangrijkste optie wordt gepromoot. Steeds meer mensen wijzen hormonale bijwerkingen echter terecht af.
Hoe je jezelf kunt beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen
Geschikte condooms beschikbaar in Europa
Hoewel er zeker nog veel te doen is in veel landen en er rekening gehouden moet worden met bescherming tegen ziektes, is het goede nieuws dat er de afgelopen jaren veel is gebeurd en dat bijvoorbeeld onze passende condooms van Mister Size nu in bijna alle Europese landen verkrijgbaar zijn.
Naar het landenoverzicht van Mister Size
Bijpassende condooms in verschillende maten hebben als voordeel dat ze de veiligheid en het goede gevoel bij het condoomgebruik verhogen in vergelijking met standaard condooms. Als het condoom je past, zal het niet afglijden of je penis vernauwen en kun je zorgeloos genieten van je liefdesleven. Condooms zijn gemakkelijk en goedkoop verkrijgbaar en kunnen bijvoorbeeld ook online worden besteld.
Bepaal de juiste condoommaat in 4 eenvoudige stappen
Nu lezen
Zijn er temperaturen die gevaarlijk zijn voor condooms?
Nu lezen
Een condoom op de juiste manier omdoen - hoe doe je het zonder vervelend te zijn?
Nu lezen